Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в извършване

...
Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в извършване
Коментари Харесай

ООН обвини Израел и “Хамас“ във военни престъпления

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за човешките права обвини Израел в осъществяване на военни закононарушения с обсадата и блокадата на Ивицата Газа. Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава в поддръжка на незабавно помирение в Газа.
Прочетете още
„ Колективното наказване e военно закононарушение. Колективното наказване на Израел над цялото население на Газа би трябвало неотложно да бъде прекъснато “, съобщи говорителката Равина Шамдасани в Женева.

Агенцията на Организация на обединените нации съобщи също, че палестинската ислямистка войнствена формация „ Хамас “ е извършила военни закононарушения и жестокости, в това число като е отвлякла цивилни жители от Израел по време на смъртоносните офанзиви на 7 октомври.

Шамдасани изиска да спрат „ безразборните офанзиви “ против Израел.

Междувременно резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации прикани за хуманитарно помирение и допускане на помощ в Газа, само че и за абсолютно освобождение на заложниците, взети от „ Хамас “. Над 220 души, доста от които цивилни, са държани като пленници в Газа.

Проекторезолюцията беше публикувана от Йордания. Текстът се концентрира главно върху филантропичната обстановка, като прикани за „ неотложно преустановяване на огъня “ и „ безконтролен филантропичен достъп “ до Ивицата Газа.

„ За да спрете тази полуда, имате опция да извършите нещо, да дадете значим сигнал. Изберете справедливостта, а не отмъщението ”, съобщи палестинският дипломат в Организация на обединените нации Рияд Мансур.

Израел обаче отхвърли апелите за пролонгация в Газа. В резолюцията не се загатват съответно офанзивите на терористичната формация от 7 октомври, при които починаха 1400 души. Израелският дипломат в Организация на обединените нации Гилад Ердан разкритикува текста.

„ Съставителите на резолюцията настояват, че са загрижени за мира, само че извратените убийци, които започнаха тази война, даже не са упоменати в резолюцията. Eдинственото място на тази резолюция е на бунището на историята “, сподели той.

Вследствие на нападенията „ Хамас “ Израел разгласи „ цялостна блокада “ на Газа, като прекъсна доставките на вода, храна, електричество и гориво и интернет.

„ Разгръща се филантропична катастрофа за 2,2 милиона души, блокирани в Газа, които са подложени на групово наказване “, сподели още Шамдасани.

По време на Общото заседание представители на Израел и арабските страни си размениха остри обвинявания поради войната в Близкия изток.

Външният министър на Йордания Айман Сафади, който приказва от името на 22 арабски страни, упрекна Израел, че „ трансформира Газа във безконечен пъкъл на Земята “. Той също по този начин прикани всички страни да съблюдават „ отбраната на цивилното население “, само че не загатна нападението на „ Хамас “.

Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и култура ЮНЕСКО на собствен ред прикани за защита на учебните заведения от обстрел по време на войната в Газа.

Училищата в Газа служат и като убежище за населението и обстрелът на постройките им е в прорез с интернационалното право, обявиха от организацията.

Повече от 200 учебни заведения в Ивицата Газа, или над 40 % от всички учебни заведения там, са били развалени при израелските удари, нанасяни след офанзивата от страна на „ Хамас “, написа БТВ. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР